Fredrik Paulun

Jag är en hälsomänniska, jag äter bra och tränar bra. Jag avstår helst från socker och snabba kolhydrater och följer GI. Eftersom att jag är så pass intresserad av kost och hälsa läser jag väldigt mycket om det och imorse kom jag över denna artikel som jag tyckte var väldigt bra. Den är skriven av allas vår GI-guru Fredrik Paulun (han som skapar min favoritfrukost Supermüsli). Åh va ja skulle ge mycket för att få gå på en föreläsning med honom.. Iallafall Läs å lär !

"Näringsproffset Fredrik Pauluns krönika på Matvarupriser.se: Ät inte för nyttigt!

Jag är näringsfysiolog och har arbetat med kost och hälsa sedan mitten av 90-talet genom TV, radio, internet, böcker, föreläsningar och tidningar. Jag älskar näringslära och jag brinner för min uppgift, att få människor att må bättre av maten de äter. Det handlar både om att få dem att må bra efter maten men också om tjugo år. Du lägger grunden idag för framtida sjukdomar, och en totalt sned kost ökar risken att drabbas av övervikt, diabetes, hjärt-/kärlsjukdom, autoimmuna sjukdomar och cancer drastiskt.

Samtidigt
brukar jag alltid avsluta mina föreläsningar med meningen ”Ät nyttigt, men inte för nyttigt”. Vad menar jag med det? Jo, det finns ingen forskning som visar att ett wienerbröd i veckan ökar risken för sjukdom, tvärtom är den en säker dos att inta. Varför då inte äta ett sådant bakverk på lördagen om man tycker om det? Det ger varken viktökning eller sjukdom och är definitivt bra för själen. Delikata små synder frigör nämligen belöningsämnen som dopamin, serotonin och endorfiner och vi mår bättre psykiskt än om vi lever asketiskt utan frestelser.

Forskning
har också visat att de som ständigt håller igen på energiintaget och tänker mycket på vikten tenderar att väga mer än andra. Det beror på att den totala fokusen på att inte äta chokladbollar, glassar och annat gör att hjärnan är helt inställt på att äta dem. Hjärnan kan inte tänka ”inte” som det heter. Dessutom kommer ett långvarigt energiunderskott göra att suget efter tomma kalorier ökar, och faktum är att suget brukar vinna i slutänden.

I vår tid
har dessutom börjat talas om en ny ätstörning, ortorexi. Det är när man är så ”nyttig” att man avstår från alla livsnjutningar och ofta leder det till energibrist, överträning och näringsbrister. Slutsatsen är att det är sunt och bra för vikten att äta en bulle då och då, och det är rent av skadligt att vara för nyttig.

Varför tar
jag då fram nyttiga livsmedel som müsli, flingor och juice? Det var ju bra att äta ”onyttigt”! Jo, det handlar ju om balansen och med nyttig mat i grunden lämnar vi plats för en tårtbit i veckan. Man ska ju inte ta detta som en intäkt för att man ska stoppa sig full med skräpmat och tomma kalorier eftersom man då inte får i sig de grundläggande näringsämnena som bygger upp din kropp och ger dig varaktig energi.

Om fyra
måltider av fem är nyttiga så spelar det ingen roll vad det femte målet utgörs av. Det är så man ska se på nyttig mat och det är därför den nyttiga maten behövs. Den lämnar utrymme för livsnjutning.

Fredrik Paulun."



Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RockinWorkout

Mitt namn är Märta och jag jobbar som Instruktör på Step In i piteå, och är ett allmänt tränings och hälsofreak. Syftet med denna blogg är att skapa lite inspiration för dom som vill och även komma med lite tips och trix. Lämna gärna en kommentar om ni har synpunkter eller frågor så ska jag besvara dom så gott jag kan. Hare gött.

RSS 2.0