Choklad begär !
Choklad är något de flesta älskar, de är en fallgrop för många. En bit kan väl inte skada.. Bara en bit till.. Baara en till och tillslut ligger en tom choklad fpk där. Men då är det så att när begäret sätter in så måste man inte utesluta guds gåva till människan, välj bara det bättre alternativet, mörkt !
Gång på gång har forskningen kopplat hälsomässiga fördelar till choklad. I en undersökning hade den grupp män som åt mest kakao - drygt 4 gram per dag - halverad risk för dödsfall. Men choklad är onyttigt, och det ska man inte äta. Hur kan det hänga ihop?
Svaret är att det gör det inte, för choklad och choklad är olika saker. Det finns bra choklad och det finns dålig choklad, och som vi ska se så får man i stor utsträckning det man betalar för.
Choklad gör man som bekant av kakao. Man fermenterar, rostar, skalar och maler kakaobönor, och erhåller då kakaomassa. Kakaomassa består delvis av fett. I processen utskiljs detta, det s.k. kakaosmöret, och återstoden kallas för kakaopulver eller fettreducerad kakao.
Läser man på innehållsförteckningen på en godtycklig chokladkaka kommer man att se att den består av ett urval av ingredienserna kakaosmör, kakaomassa, fettreducerad kakao, mjölk, socker, härdat fett, andra fetter, och troligen aromer och emulgeringsmedel.
Av dessa är det kakaomassan man syftar på när man talar om hälsofördelar, för den innehåller:
* Mineraler, framförallt magnesium som många har brist på.
* Rikligt med antioxidanter som de allra flesta har brist på. Antioxidanter skyddar mot åldrande och många sjukdomar som till exempel cancer och hjärt-kärlsjukdomar.
* Flavonoider, som sänker blodtrycket och verkar antiinflammatoriskt. De skyddar mot ett förstadium till åderförkalkning.
* Flavoner, som skyddar mot hjärtkärlsjukdomar och blodproppar.
* Teobromin, ett milt stimulantia, som är ett bra medel mot rethosta.
Tyvärr försvinner en stor del av flavonerna i produktionen, men studier pågår på en nyttigare chokladvariant.
Ska vi ta tillvara hälsoeffekterna bör vi alltså välja en choklad med högt innehåll av verksam kakaomassa, och därmed lågt innehåll av tomt socker och mjölk. Den kravspecifikationen uppfylls av mörk choklad av god kvalitet.
Effekten av chokladens antioxidanter, flavonoider och flavoner försvinner till stor del när den konsumeras tillsammans med mjölk (till exempel i form av mjölkchoklad), och mjölk har också andra negativa effekter (mer om detta senare). (Många kanske föredrar mjölkchokladens mildare smak framför den bittra mörka chokladen. Det kan man till exempel lösa genom att äta mörk choklad tillsammans med torkad frukt, eller genom att trappa upp kakaohalten lite i taget. Men välj en sort som inte känns söt.)
Kakaosmöret är i sig ett bra fett och är den naturliga fettkällan i choklad, men eftersom kakaosmör är dyrt byts det ofta ut mot andra, sämre fettkällor (på innehållsförteckningen på en billig chokladkaka kanske det står "socker, mjölk, fettreducerad kakao, delvis härdat fett, vegetabiliskt fett").
Se särskilt upp med härdat fett, som är direkt förkastligt. "Block" är ett exempel på en produkt med ett mycket högt innehåll av härdat fett.
Om vi återvänder till vår godtyckliga chokladkaka och tittar på prislappen, så kommer vi att se att ett lågt pris är direkt kopplat till höga halter socker, mjölk, eller dåliga ersättningsfetter i innehållsförteckningen. (Det är intressant i sammanhanget att choklad - i motsats till vad många tror - inte orsakar akne. Däremot kan mjölk och härdat fett göra det.)
Inga positiva hälsoeffekter har uppmätts av vit choklad. Vit choklad innehåller kakaosmör som enda produkt från kakaon, och innehåller mer socker och mjölk.
Mörk choklad är gott. Mörk choklad är nyttigt. Ät gärna kakao eller mörk choklad dagligen. Men läs på innehållsförteckningen, och inte bara prislappen.
